[Imc-bulgaria-newswire] Oscailt Content Update: Edit Story 34694 Performed by Peter

oscailt ОБ bulgaria.indymedia.org oscailt ОБ bulgaria.indymedia.org
рО жЕЧ 2 14:26:53 PST 2009


Oscailt 3.2 Automatic Notification
Date  : Tuesday, Feb 3 2009, 12:26am
Action  : Edit Story 34694 Performed by Peter
Reason  : <not specified>

Link: http://bulgaria.indymedia.org/article/34694
--- Story 34694 ---
Title  : "Green Scare" и "SHAC 7": атаката срещу animal rights - активистите
Subtitle  : 
Topic  : Activism & Protests
Region  : International
Type   : Review
Language  : Български (bg)
Author  : Peter
Organisation  : 
Email  : peter ОБ aresistance.net
Phone  : 
Address  : 
Related Link  : 
Time Posted  : Tuesday, Feb 3 2009, 12:01am
--- Summary ---
"Green Scare" и "SHAC 7": атаката срещу animal rights - активистите
--- Content ---
<b>Какво е "Зелен страх" (Green Scare)?</b>
<br><br>
Терминът "Зелен страх" е игра на думи от оригиналния "Червен страх" ("Red Scare"), който е измислен от сенатора републиканец Джоузеф Макарти, на реч изнесена на 9 февруари 1950, когато обвинява членове на американското правителство и високопоставени личности от американския политически елит, че са комунисти. Когато започва Студената война и американското правителство започва да търси всички комунисти живеещи в Щатите, както и да насажда истерия и омраза срещу комунистите за да разпалва Студената война. Сегашната истерия създадена от американското правителство е главно срещу исляма, но също така и срещу т.нар. "еко-терористи" (именно за тях се отнася термина "Зелен страх"). [червен страх - страх от лошите комунисти през студената война; зелен страх - страх от лошите "еко-терористи"] Animal и Earth Liberation Front активистите бяха набелязани от американското правителство, защото се смятат за главната заплаха за индустриалното животновъдство и експлоататорските (към животните и природата) бизнеси от всякакъв вид. В момента има силно институционализирано насилие срещу Animal Liberation Front (ALF) и Earth Liberation Front (ELF) активисти с САЩ. Процесът срещу SHAC 7 изкара на дневен ред много различни теми като свободата на словото, правата на животните, властта на корпорациите, и много много други. В залавянето на активисти от Калифорния са били замесени внедрени агенти на ФБР и доносници. ALF (Animal Liberation Front) и ЕLF (Earth Liberation Front) са смятани за най-голямата домашна “терористична” заплаха на територията на САЩ.
<br><br>
<b>Какво е SHAC?</b>
<br><br>
SHAC или Спрете жестокостите над животни в Хънтингдън (Stop Huntingdon Animal Cruelty) е международна кампания за правата на животните, която цели затварянето на най-голямата, работеща на контракт с различни фирми, лаборатория за експерименти с животни в Европа – HLS (Huntigdon Life Sciences). Всеки ден те убиват приблизително 500 животни в тестове на продукти от рода на пестициди, оцветители за храна и домашни потреби. В техните лаборатории обикновено има около 70 000 животни, включващи зайци, котки, хамстери, кучета, морски свинчета, птици и примати. Тези животни са обречени да страдат и умрат в жестоки мъки в безсмислени експерименти. HLS ще тества всичко за всеки, който сключи договор с тях. Те провеждат експерименти в които са включени отравяне на животни с домашни продукти като почистващи препарати, пестициди, отрови, хербициди, оцветители за храна и добавки, подсладители и генно модифицирани организми. Huntingdon Life Sciences поне 5 пъти са били изложени на публични разкрития от журналисти, активисти за правата на животните и неправителствени организации, бяха разкрити доказателства за отвратителна жестоткост към животни и нарушаване на законите. Лабораториите бяха инфилтрирани от активисти под прикритие на няколко пъти през последните години. Всеки път със скрита камера бяха показани кадри на изключителна жестокост срещу животни и некомпетентност на част от персонала. Фалшифициране на тестови данни, купуване на нелегални субстанции под претекст, че са с експериментална цел или ходене на пияни работници на работа, убиващи по невнимание животни са само част от един работен ден в най-голямата европейска лаборатория за експерименти с животни. Всяка нова отрова и препарат, който можем да си купим от магазина и може да причини опасни ефекти за човешкото здраве, всеки канцирогенен пестицид, всеки глупав "нов и подобрен" домакински продукт от който не се нуждаем може да бъде тестван през гърлата на хиляди невинни животни в HLS и след това пуснат на пазара, за да може след това по погрешка да увреди, нарани или убие хора.
Кампанията SHAC е започната през 1999 от британските активисти за правата на животните – Грег Ейвъри, Хедър Джеймс и Наташа Делъмейн, след като по една от местните телевизии е излъчен репортаж, направен със скрита камера от активисти на PETA, разкриващ жестокостите в лабораториите на HLS. 
<br><br>
<b>Какво е SHAC7?</b>
<br><br>
На 3 март 2006, федералният съд в Трентън, Ню Джърси обвини седем от членовете на SHAC в „тероризъм и интернет заплахи”, намирайки ги за виновни в „използването на техния уебсайт в подбутелство на теростични атаки” срещу тези компании, които са сключили договор с HLS. През септември 2006 т.нар. “SHAC7” получават присъди от 3 до 6 години. Те са Кевин Джонас (президент на кампанията SHAC в САЩ), Лорън Газола, Джейкъб Конрой, Джошуа Харпър, Андрю Степаниан, Дариус Фулмър, и Джон Макгий. Случаят SHAC7 силно прилича на делото от 1969 Бранденбург срещу Охайо, в което Върховният съд на САЩ постановява, че свободата на политическото слово е легална, освен ако не накара някои индивиди да направят нещо срещу други, като актове на насилие. През май 2005 в Щатите, ФБР официално включва SHAC в списъка с терористични организации, в лист, който нарича „екстремистки движения със специален интерес” и нарича движението за правата на животните „най-опасната вътрешна терористична организация”.
<br><br>
Случаят със SHAC7 е уникален, защото не се касае просто за случай за или против правата на животните. Това е ярък пример за злоупотреба на американското правителство с патриотичният акт (въведен след атентатите от 11.9) за тотален контрол и следене над всяко прогресивно движение. Много хора говорят за “след-11.9 Америка”, когато погледнат тези случаи, защото тактиките и законите, които влизат в сила стават все по-агресивни и уклончиви. AETA (Animal Enterprise Terrorism Act) е една от тези тактики и отваря вратите за несправедливи обвинения в “тероризъм” срещу всякакъв вид активизъм. "Зеленият страх " изглежда като пропаганден инструмент за манипулиране на общественото мнение срещу екологичния активизъм. Това е медийна кампания, която обрисува всеки вид активизъм засягащ екологията и правата на животните като “терористична заплаха”.
<br><br>
<b>Връзки:</b><br>
<a href="http://animalrights.aresistance.net">ttp://animalrights.aresistance.net</a><br>
<a href="http://shac7.com">http://shac7.com</a><br>
<a href="http://indymedia.org.uk/en/actions/2008/shac">http://indymedia.org.uk/en/actions/2008/shac</a><br>
<a href="http://www.insidehls.com/insidehls.htm">http://www.insidehls.com/insidehls.htm</a><br>
<a href="http://greenscare.org">http://greenscare.org</a><br>
<a href="http://greenisthenewred.com">http://greenisthenewred.com</a>рПДТПВОБС ЙОЖПТНБГЙС П УРЙУЛЕ ТБУУЩМЛЙ Imc-bulgaria-newswire